Вестауто-М Новини

Търсите ли своя мечтан автомобил? Тогава сте попаднали на правилното място във Volkswagen. Осигурете си нов автомобил, който е наличен веднага, или конфигурирайте желания модел според вашите идеи.

  1. Новини
  2. "Всеки ден, в който сме си свършили работата, както трябва, е успех."
12.11.2023
Новини за служителите

"Всеки ден, в който сме си свършили работата, както трябва, е успех."

Интервю с управителя Красимир Маринов по случай 20-годишнината на Вестауто-М

Вестауто-М

По случай нашата 20-годишнина поговорихме с човека, който стои в основата на всичко и без когото историята на Вестауто-М нямаше да я има или поне нямаше да е същата. Човекът, който не обича да е в светлината на прожекторите и рядко дава интервюта, но умело ни води напред и в тихи, и в бурни води вече 20 години - Красимир Маринов, основател и действащ управител на Вестауто-М - вижте, какво ни разказа:


Как започна всичко? Kaк избрахте да се занимавате с автомобили? Защо точно Volkswagen и Audi?
Винаги съм имал афинитет към техниката. Въпреки че като дете свирих на пиано и бях приет в музикалното училище, интересът ми към техниката надделя и в крайна сметка завърших гимназияв паралелка със засилено изучаване на математика, а след това и МЕИ - специалност "Автомобилна техника". Първата ми работа беше към Младежкия дом в Бургас, където водих курс за деца по Моделиране – автомобилно, корабно, др. Със сервизиране на автомобили започнах да се занимавам професионално за първи път в Сервиз "Мототехника", където работих до 1993 г. След това от Лада България ми предложиха да стана техен представител за Бургас и така основах първата си фирма - ЕТ "Лада Бургас". През 1998 г. усетих, че "Лада" замира и започнах да се оглеждам за някоя западна марка. Така стана, че през 2000 г. от вносителя на Volkswagen за България се свързаха с мен и ми предложиха да поема сервизната дейност на марката за Бургас. Купих мястото, където сега се намира сервизът ни за коросерийни и бояджийни ремонти, и така отворихме първия оторизиран сервиз на Volkswagen в Бургас. През 2003 г. поехме и продажбите на автомобили VW, като първият шоурум се намираше на бул. „Ст. Стамболов“, до Новата поща. Тогава регистрирах фирмата Вестауто-М ООД, чието име измисли синът ми – Мартин.
С времето започна да ни става тясно и така през 2006 г. се стигна да изграждането на сегашния автокомплекс, който обедини на едно място шоурум и сервиз. 10 години по-късно, през 2016 г., открихме и втори автокомплекс – този на Audi.


Кои бяха първите служители? Вие ли ги намерихте или те вас?
С една част от служителите, с които започнахме, бях работил заедно преди да основа Вестауто. Някои от тях все още са тук в Сервиза – Младен, Георги Станчев, Георги Кирязов, Живко Meтанчев. Децата ми – Гергана и Мартин, също са във Вестауто от самото основаване. Мартин беше първият официално назначен служител във фирмата.
В днешни дни е рядкост млад човек да се задържи две десетилетия на едно и също работно място – каква е формулата според вас, какво държи една не малка част от служителите Ви тук – справките показват, че от 45 служители 8 са с над 15 г. стаж, а 6 – с 20 г.
Не със сигурен – те биха казали най-добре. Може би това, че винаги съм се опитвал да бъде коректен с хората, с които работя. Плащал съм навреме заплати, на никой никога не съм оставал длъжен, интересувал съм се от служителите си не само като служители, но и чисто човешки – от семействата, от проблемите им – когато са имали нужда, съм им помагал с каквото мога. Освен това винаги съм се старал да се държа с тях като с равни. Като по-млад, съм работил наравно с тях. Когато е имало проблеми, винаги съм заставал най-отпред, не съм се крил, поемал съм отговорност.


Всеизвестно е, че във Вестауто-М работите заедно със сина си и дъщеря си – как ги привлякохте към тази сфера?
Официално, и двамата започнаха работа през 2003 г. Мартин учеше Автомобилна техника в ТУ-София и е идвал на стаж в сервиза, още докато беше студент. Гергана започна на 8 декември 2003 г., веднага след като бяхме взели лиценза за продажби на автомобили Volkswagen и тя трябваше да се занимава с това, без никога да е имала опит в тази сфера. Но с малко „помощ от приятел“ се научи. Никога не съм ги карал насила, някак есетествено се случиха нещата.
Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквал през годините?
Два са най-трудните моменти. Единият е Виденовата зима '96-'97 г., когато сутрин курсът на долара беше един, а до вечерта вече се беше сменил. Тогава плащах заплати на служителите си всяка седмица и им бях позволил всяка събота, ако искат, да ползват сервиза за „час-мак“ - да работят за себе си. Тогава ТС Банк фалира, а нашите сметки бяха в нея, това също доведе до известни проблеми за нас, но се справихме.
Другият такъв момент беше, когато започна световната финансова криза - при нас тя се усети през есента на 2008 г. Предходната година бяхме постигнали рекорд в продажбите, екипът ни се беше разрастнал до 60 човека. Изведнъж, с настъпването на кризата спряха продажбите, силно намаляха ремонтите. Бяха много трудни месеци. Наложи се да съкратим 10 % от персонала, което беше много тежък момент лично за мен.


Кое считате за най-големия успех на фирмата или лично Ваш през годините?
Всеки ден, който е завършил добре, в който сме си свършили работата, както трябва, е успех. Не правим нещо велико – не сме музиканти или учени.. Усехът е в ежедневната удовлетвореност на хората, които са имали нужда от услугите ни и на които сме успели да помогнем.


Кога беше по-хубаво – преди 20 години или днес?
Този въпрос няма еднозначен отговор, защото много зависи от гледната точка. Преди 20 г. беше добре, защото бях млад, имах амбиции. Нямах търпение да съмне и да отида на работа. И сега ми е добре, като поглеждам назад и виждам, какво съм постигнал. Направил съм това, за което съм имал възможности. Може би съм можел и повече, не знам. Никога не съм бил рисков човек, винаги съм взимал премерени решения. През 2007 г. отидох за първи път на почивка – дотогава само съм работил. Сега имам повече време за пътувания и за хобитата ми.


Кое е най-важното, за да продължи Вестауто-М да пише историята на успеха си и занапред? Какъв съвет бихте дали на ръководителите Сервиз и Продажби - Мартин и Гергана?
Да забавят темпото. Да не спират да искат да растат, но да го правят постепенно. Търпение и постоянство - това е най-важното. Нещата стават най-добре бавно и последователно.


Накрая, какво бихте казали на служителите – някакъв съвет, пожелание или нещо друго по случай 20-годишнината на Вестауто-М?
Искам да им благодаря, защото нищо не съм постигнал сам – всичко съм постигнал благодарение на хората до мен и на всеки един от тях дължа благодарност. И на нашите клиенти, разбира се – благодаря за доверието. Смятам, че сме го оправдали. Когато се държиш честно и почтено, нещата се случват.

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

Интересува ме съдържание от дилърствата.
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.